Forum studenata dentalne medicine > Prijedlozi za poboljšanje rada
Studentski časopis SONDA - budućnost?
Page 1 / 3 1 - 2 - 3 Next »
Studentski časopis SONDA - budućnost?
09/04/2011 2:36 pm

Administrator
Cool Senior Member

Regist.: 09/01/2011
Topics: 16
Nedavno je izašao najnoviji broj Studentskog časopisa SONDA. Kao i do sada, časopis je prepun zanimljivih članaka.

Međutim, čuo sam neke glasine i razmišljanja da bi se SONDA nakon više od deset godina izlaženja trebala ugasiti ili prebaciti iz tiskane u online formu. Sjećam se početaka Sonde i iskreno mogu reći da je u to vrijeme Sonda igrala jako veliku ulogu ne samo u nastavnim štivima, nego možda još važnije u informiranju studenata. Ona je otvarala probleme i predlagala rješenja. No, sad su druga vremena. Sad je vrijeme kad postoji internet koji je ušao u svaku poru i nešto kao što je tiskani časopis jednostavno ne stiže izlaziti dovoljno brzo da zadovolji glad za informacijama i novimana. Bio sam na jednom sastanku na kojem je držao predavanje bivši glavni urednik najjačeg ortodontskog časopisa na svijetu, American Journal of Orthodontics and Dentofacial Orthopedics (David Turpin). Iznenadio je informacijom da su prisiljeni razmišljati o odustajanju od tiskanja časopisa, jer smatraju da brzinom ne zadovoljavaju suvremeno izdavaštvo. Trenutno izlaze dio online, dio tiskan. Online članci su jednako prihvaćeni i misle da to pokazuje da će uskoro tiskani dio postati povijest.

Mislite li da bi se čaopis trebao ugasiti potpuno? Mislite li da bi trebao preći u online formu? Mislite da bi se trebalo nešto drugo promijeniti?

P.S. Podsjećam da smo se izlaskom najnovijeg broja pozdravili sa sada starim uredništvom i prepustili časopis novome.
09/04/2011 3:06 pm

NEWBIE

Regist.: 09/03/2011
Topics: 0
Mislim da je vrijeme da se SONDA prebaci na online verziju, ali naravno kao dobro uređeni online časopis, a ne kao word dokument.
Koliko znam naklada jednog broja SONDE stoji fakultet/studenski zbor/udrugu oko 40 000kn što je velika suma novaca koja se po meni može iskoristit za druge studentske projekte.
Mislim da  bi online verzija SONDE bila još bolja od tiskane jer bi mogla češće izlaziti i mislim da bi ljudima bila dostupnija jer znam koliko puta se meni nije dalo otići po sondu jer sam bio lijen otići do kantine. Ovako online bi ju svatko mogao skinuti kod kuće...
09/04/2011 3:20 pm

NEWBIE

Regist.: 09/04/2011
Imam svaku sondu koja je izašla od 2001 godine, potrudio sam se ih nabaviti od prijašnih studenata, ja smatram da je ta litaratura definitivno potrebna da bude u tiskanom obliku jer je tiskani oblik nešta što se uvjek može citati i ima se u rukama. Staviti sondu u online oblik bi, po mom razmišljanju, bilo uvreda za časopis te razine literature. Ako se to dogodi, to je gubitak za sve studente a pogotovo bivše urednike sonde.
A što se tice 40.000 kuna za print, 15.000 se sigurno vrati od prodaje a 15.000 od oglasa. Mislim da fakultet ima dovoljno novaca, samo ga troši na gluposti, samo kukaju svaki dan "nemamo novaca" a troši se na tko zna koje gluposti! Nebi me cudilo da financiramo mjenjanje guma s ljetnih na zimske od nekih zaposlenih, a za cavit nema novaca.
Sonda MORA ostati u tiskanom obliku, a online verzija može isto postojati, ali kao što je sad.
Morate i razmisliti o održavanju weba, oglasi su puno jeftiniji (ne znaci da ce ih više biti) a važnost i ozbiljnost časopisa ce pasti jako puno.
Zaključak: Print je print, nebi htjeo da se od sonde napravi net.hr.
09/04/2011 3:40 pm

Administrator
Cool Senior Member

Mislim da nitko osim studenata i par ljubitelja nema interes da Sonda nastavi s izlaženjem. Mislim da će neminovno kroz neko vrijeme prestati tiskana varijanta. U tom slučaju mislim da bi bilo dobro da se počne razmišljati kako bi izledala online varijanta. Velika je mana Sonde to što se uredništvo mijenja svake ili svake dvije godine. To je očekivano jer je uredništvo sastavljeno od studenata koji odu kad diplomiraju.

Što se tiče formata online izdanja, on mora biti striktno formatiran i nikako ne smije biti kako ste rekli "net.hr". To jest realy tricky, jer se lako postane svaštara. Razina mora ostati.
09/04/2011 4:41 pm

NEWBIE

Meni su papirnate verzije bilo cega - casopisa, knjiga, zbornika, you name it - oduvijek draze od njihovih online inacica. Naravno, ne kazem da online izdanje casopisa nema smisla, dapace, puno je lakse u danasnje vrijeme na taj nacin doci do odredjenog podatka umjesto satima kopati u knjiznici (jer tko bi jos to radio, ne? ), ali prestati izdavati pisanu verziju zaista ne bi bio u redu potez. Nekako mi se cini da je realnije da prelistas cijelu Sondu kad je imas u fizickom izdanju, nego da citas svaku njenu pojedinu stranicu na zaslonu kompjutera - online clanci koriste kad nesto trazis s nekom namjerom, ne da i 2 sata sjedis pred ekranom i tipkas -> gumb da vidis sta je na sljedecoj strani s namjerom da stignes do kraja. Uostalom, nema do onog osjecaja srece koji te preplavi kad pomirises papir koji je taman dosao "od ispod cekica".

09/04/2011 4:43 pm

NEWBIE

Bilo bi steta da se potpuno ukine tiskani oblik. Iako danas dominira suvremena tehnologija papirnata verzija je prava ostavstina. Mislim da to jednako vrijedi za knjige i casopise. Nema nista ljepse nego osjetiti stranice pod rukama, miris papira.... al cini se da sve vise toga ide u prilog elektronickom obliku (manji troskovi, brza komunikacija, vise privitaka i  linkova )........mozda bi se moglo kombinirat tako da se uvede pretplata za tiskanu i elektronicku verziju, pa da elektronicka bude jos dodatno prosirena i redovitija, ako bi se naslo vremena za obadvoje.    
09/05/2011 4:20 am

Cool Senior Member

Topics: 2
Ukoliko se ukine tiskana verzija časopisa pod izlikom nedostatka sredstava ili neisplativosti, znači žrtvujemo i ono malo što imamo od literature u vlastitom izdanju, časopis kao što je Sonda, ne smije biti teret već sam sebe mora održavati! I ovako izlazi vrlo rijetko, a sad da se skroz ukine je sramota prvo uredništva, a onda svih ostalih! Od 600-tinjak studenata našeg fakulteta i cca 5000 stomatologa u Hrvatskoj, stomatologa i studenata u susjednim državama BiH, Srbija, Crna Gora koji vrlo rado kupe(kad imaju priliku) i čitaju kako oni kažu "vrlo kvalitetan časopis", da se ne može prodati i opstati je čista glupost, samo govori o načinu promocije, marketinga samog časopisa. Umjesto da unaprijedimo proširimo mi gasimo i stavljamo online, umjesto da uz tiskani napravimo i online koji će biti dostupniji mlađim generacijama koje se više služe internetom, ali ne ga napravit besplatnog, nego po cijeni barem tiskane inačice! Ako sam dobro shvatio izabrano je novo uredništvo časopisa "P.S. Podsjećam da smo se izlaskom najnovijeg broja pozdravili sa sada starim uredništvom i prepustili časopis novome.", samo mi nije jasno zašto je to učinjeno u tajnosti tj. bez javnog natječaja, ako je bila negdje informacija o tome ispričavam se, no nisam primijetio obavijest. Kad bi transparentnije obavljali taj dio, možda bi više radili u interesu svih i došli zajedno do mogućeg rješenja. Nažalost više puta sam postavljao pitanje legalnosti kao i potpune autonomije uredništva Sonde na sastancima Studentske Udruge, Studentskog zbora međutim bio sam ignoriran. Ne govorim o kvaliteti rada, nego o načinu! Osim toga puno se da zaključit o našim ONLINE aktivnostima ukoliko pogledate stranice studenata, forum, facebook stranice Sonde, NAŽALOST bojim se da će tako izgledat i SONDA ONLINE
09/05/2011 10:06 am

NEWBIE

Ako je toliko do para i odrzavanja, neka oni koji zaista zele sondu plate online izdanje po recimo duplo nizoj cijeni od tiskane. Tako sonda dobiva lovu i moze se ta sredstva dalje usmjeravati gdje je potrebno. No...u cijeloj prici smatram da je potpuno nebitno kako ce izlaziti inebitna su neka romanticarska razmisljanja o tiskani  izdanjima. Slazem se da je lijepo imati papir u rukama, ali akademskoj zajednici treba biti vaznija kvaliteta i dostupnost informacije od komfora i osobnih preferenci kako se ta infrmacija prima.
S druge strane, knjige velikih formata, strucne naravi, nije moguce citati online jer puno previse vremena treba da se prode cijeli sustav takvog stiva. Casopisi za razliku od knjiga znace dolazenje i shvacanje informacije u najvise sat vremena. Dakle tu pricamo o najcesce sumiranim informacijama bez pretjerane sistematizacije koje su namijenjene razjasnjavanju nekih odredenih pitanja. Za njih nije potreban tiskani format jer rijetko kada neki clanak treba citati dulje od 20 minuta i nekih sat i pol da se nauci je maksimum.
Osim toga, online objavljivanje omogucava puno vecu frekvenciju objavljivanja clanaka, a samim time i vecu recentnost informacija. Jednostavnije je za napraviti online izdanje i ne treba trositi novac za tisak. Sve reklame koje se nalaze u tiskanim zdanjima se mogu naci i u online formatima tako da se i dalje moze racunati na novac od sponzora.
Ne zauzimam stav ali realno pokusavam sagledati prednosti jednog pred drugim nacinom izdavanja. Knjigu od par stotina strana nikada ne bi htiio citati online...ali casopis...druga pjesma.
A da...opet da se vratim na pretpostavku da ce u online izdanju biti veca frekvencija objavljivanja clanaka...ako ne...opet bzvz.
09/06/2011 12:25 pm

Junior Member

Regist.: 09/02/2011
Smatram da bi bila prava šteta prebaciti Sondu u online oblik. Mislim da svi na te stare i nove primjerke Sonde možemo samo biti ponosni. A dati 30kn po semestru nije previše (2 kave na Cvjetnom), a neprocjenjiv je osjećaj kad prelistaš staru Sondu. Istina je da na ovaj način trošimo više novaca, ali ogroman dio troškova ide od sponzora i prodaje dok fakultet snosi samo jedan dio. Također, svi dogovori (bolje rečeno razgovori) sa sponzorima, tiskarom, grafičarima idu isključivo iz našeg džepa. S obzirom da fakultet ima novaca za financiranje drugih projekata, mislim da je u redu i da uloži u Sondu. Što se tiče novog uredništa, obavijest je bila poslana i javilo se 10 ljudi (toliko o interesu za rad u Sondi).
09/06/2011 3:53 pm

NEWBIE

Regist.: 09/02/2011
Gorane, ja ti mogu potvrditi da je obavijest bila jer sam se i sama prijavila. No ne mogu ti potvrditi da je isto tako sama selekcija kandidata bila korektna i, kako naši političari vole reći, transparentna. Smatram da bi uredništvo jednog takvog časopisa osim kvalitetnih tekstova, bilo oni u online ili papirnatoj verziji, trebalo imati određenu dozu ozbiljnosti i profesionalnosti. Ako ništa drugo, barem onoliko koliko traže od kandidata. Ovo naime nije kritika uredništva u smislu njihova rada na Sondi, za koji i sama kažem da je izvrstan nego kritika jednog segmenta, u ovom slučaju izabiranja novog uredništva. Toliko od mene..    
09/06/2011 4:18 pm

Senior Member

Svaka cast Sondi i bivsem urednistvu, Mirku pogotovo, odlicni ste bili i puno srece novom urednistvu... Mislim da niti jedna online verzija nije kao tiskana, osobno meni je uvijek draze uzeti literaturu u ruke i kao takvu ju citati, nego online verzija... Zivjela SONDA!!!!
09/06/2011 4:44 pm

NEWBIE

Regist.: 09/06/2011
Što se tiče oblika u kojem bi SONDA trebala izlaziti ubuduće, za sebe osobno mogu reći da mi je puno draže uzeti i listati časopis(vidim da se dosta ljudi slaže). Ali isto tako, mislim da to nije bitno, to su neka mala osobna zadovoljstva koja ne bi trebala biti kriterij za odlučivanje. Ukoliko bi kvaliteta časopisa ostala ista, ne bih imala ništa protiv da SONDA bude online. Jedino nisam sigurna koliko bi se kvalitetno to uspjelo odraditi.  
09/07/2011 2:14 am

NEWBIE

Regist.: 09/06/2011
Što se tiče troškova izrade samoga časopisa nije mi jasno zašto Sablek javno širi dezinformacije. Sonda nikada nije koštala 40 000 kn, a zadnja 2 broja fakultet nije snosio ni kune troškova. Zato bi molio ljude koji nemaju pojma o nekim stvarima da bolje šute.
Ja bi volio da netko npr.napiše što je konkretno udruga napravila korisno za svih 700 studenata našeg fakulteta. Mislim da su za sad od Sonde svi imali koristi u spremanju ispita jer su teme pomno birane u dogovoru s nastavnicima tamo gdje studenti zapinju u gradivu na ispitu ili u područjima gdje odgovora na pitanja ili literature nije bilo. To znam i po tiskanoj i po online varijanti jer par puta kad je pala stranica za vrijeme rokova svi su nam se javljali i pitali što je sa stranicom da je probamo što prije staviti u funkciju. To je također jedan od razloga zašto bi trebala ostati tiskana varijanta.
Drugo u dogovu s našim sponzorima studenti su uvijek imali popuste na njihove proizvode. Tako npr. u zadnjem broju studenti imaju popuste od 30% u VIK dentalu na kupnju rukavica, svrdala, instrumenata...što im već treba za vježbe. Zašto se toga nije dosjetila udruga koja bi trebala predstavljati sve studente našeg fakulteta.
Također studenti koji su se ranije javili mogli su besplatno slušati predavanja na kongresima. Uvijeren sam da će novo uredništvo nastaviti s istom praksom.
Što se tiče izbora kandidata obavijesti su bile na stranici Sonde i stavljali smo po fejsu, a što se tiče transparentnosti Katarina mislim da je vrijeme da više odrasteš jer te spike nisu prolazile više ni u srednjoj školi a da ne govorim na fakultetu. Jedna od stvari koja se tražila od kandidata je jedna doza ozbiljnosti a ti to u startu nisi pokazala...a ja se na tvom mjestu ne bi više javljao da ne bi počeo stvaljati na wall kakve si mailove i druge stvari slala.
Anja hvala na pohvalama.
Mislim da bi trebala ostati tiskana varijanta jer prva stvar treba dati priliku novom uredništu, a ako oni uspiu naći vremena snage i volje da kvalitetno urede i online varijantu ja ih u tome odmah podržavam, samo ljudi koji se s time ne bave ne znaju koliko je vremena i truda potrebno da izađu tiskana dva broja, a kamoli za urediti još i internte stranicu, na čemu se svi trebamo zahvaliti Mateju što je nesebično izdvojio vrijeme.
Mislim da bi svi trebali poželjeti puno sreće novom uredništu i još više uspijeha.
09/07/2011 3:24 am

Administrator
Cool Senior Member

Evo da i meni nebi mogao reći da sam "tko izda, pi...", ja se nudim kad god treba nešto pomoći.
09/07/2011 7:40 am

NEWBIE

Vodeći se starom izrekom  "carta canta" ( papir je važan, dokument je važan) , napisano na papiru je važno i ostaje vječno i  bilo bi mi jako žao da se ugasi časopis u pisanom obliku.Dokumenti pisani na pergamentu su i dalje od neprocjenjive važnosti i biti će , bez obzira na cijenu i dostupnost novih izvora informacija , kao i arhivi u kojima su oni pohranjeni.Svi dosad izdani brojevi Sonde su pravo malo bogatstvo i užitak ih je prelistati s vremena na vrijeme.Budući da u današnje vrijeme svatko treba imati mogućnost izbora i informacija treba biti dostupna svima, najbolje rješenje bi bilo imati obje varijante časopisa.
Page 1 / 3 1 - 2 - 3 Next »
Login with Facebook to post
Preview