Forum studenata dentalne medicine > Prijedlozi za poboljšanje rada
Priprema studenata za vježbe ili ne?
Page 1 / 2 1 - 2 Next »
Priprema studenata za vježbe ili ne?
09/03/2011 3:59 am

Administrator
Cool Senior Member

Regist.: 09/01/2011
Topics: 16
Često čujemo da su vježbe na nekim predmetima ili kod nekih voditelja lošije ili ne zadovoljavaju neke prepostavljene standarde nastave primjerene za pojedini predmet. No, zanima me vaše mišljenje o tome trebaju li voditelji vježbi intenzivnije tražiti od studenata da sudjeluju u vježbama, tj. tražiti da se prije neke teme pripreme kako bi se zadovoljio opis vježbi kao učenja s dvosmjernom komunikacijom. Ponekad zbog studentske intertnosti imamo situaciju da vježbe nalikuju na predavanja, pa tako i seminari koji također inzistiraju na dvosmjernoj komunikaciji.

Prijedlozi su dobrodošli...
09/03/2011 9:09 am

NEWBIE

Regist.: 09/03/2011
Topics: 0
Mislim da bi bolje za nas studente bilo da se vise od nas trazi na vjezbama, vise se i brze tako nauci. Konkretno znam da od restaurativaca dr. Panduric trazi od svoje grupe da pripreme neku temu o kojoj procitaju pa izloze prije vjezbi, i meni se to cini super, ali onda opet znam da je nekad zaista tesko uskladiti raspored/faks i studentski zivot i ne stigne se uvijek covjek spremiti za vjezbe kako treba. Tim vise sto cim pocinjes zaostajati, gradivo se nakuplja i treba puno vise vremena za sve to nadoknaditi. A vremena nikad dovoljno
09/03/2011 10:37 am

NEWBIE

Slazem se s kolegicom i mislim da bi bilo najbolje kad bi dvosmjerna komunikacija bila ostvariva na svim oblicima nastave. Na vjezbama jos najvise naucimo i bilo bi dobro kad bi se zadala neka tema o kojoj ce se diskutirat tako da se svi mozemo pripremit i postavit pitanja, a da nas profeser vodi kroz to i dotano isprica najbitnije i najnovije informacije vezane za tu temu tako da se razvije ugodna radna atmosfera  ali da ne ispadne da samo mi odgovaramo a on klima glavom bez povratnih informacija. Zapravo bi po mom misljenu takav nacin bio jos potrebniji na seminarima jer nekako mi se cini da ovaj nacin kada po dvoje ljudi izlaze to sto su sklepali dan ranije nikamo ne vodi, a pola dvorane zijeva ili kad samo profesor vodi glavnu rijec i izvrti svoje prezentacije, a pola dvorane i dalje zijeva.    Bilo bi dobro kad bi to sve bilo malo dinamicnije i kad bi ti seminari bila svojevrsna priprema za vjezbe pa da na njima vec mozemo naucit potrebno.  
09/03/2011 10:57 am

Administrator
Cool Senior Member

Ok. Slazem se, medjutim sto da radim ako studenti dolaze konstantno na vjezbe bez da znaju neki minimum? Svojedobno sam u Pravilnik dodao da voditelj vjezbi moze odrediti izvanredni kolokvij za one koji zaostaju, medjutim nismo to prakticirali.

Mislite da studentima ista znaci kad ih izbacite s vjezbi? Mislite da im ista znaci kad padnu kolokvij? Sto napraviti?
09/03/2011 12:22 pm

NEWBIE

Profesor Vojvodic veoma rado voli isticati na svojim predavanjima da mnogi studenti dolaze na nastavu kao kuferi. I ja se slazem s njim, zaista ne vidim cemu studirati to sto studiras ako ne pokazujes nimalo interesa da barem nesto naucis tijekom godine, npr. na seminarima i vjezbama gdje se vecina predavaca trudi da nam prenesu nesto sto ce nam kasnije trebati, a ne u 5 do 12, za vrijeme ispitnih rokova kad poslije njih ionako sve na silu natrpano u glavu ispari iz nje. Uostalom, stomatologija je struka u kojoj radimo s ljudima. Ofrlje znanje i nezainteresiranost danas na nastavi ce se pokazati sutra u stomatoloskoj ordinaciji kad budemo radili, a takav ce biti i pacijentov feedback. Ne kazem da svakome nije kad tad los dan i dodje na nastavu spreman na sve, samo ne na profesorova ocekivanja i ispitivanje, ali mislim da bi onima koji apsolutno nista ne rade izbacivanje sa vjezbi i kolokviji mogli biti wake up call.
09/03/2011 2:46 pm

Cool Senior Member

Topics: 2
Nažalost kolege to je tako individualno i za vrijeme studiranja i poslije koliko će si tko dati truda i potrudit se usvojit znanje, novine i razvijat se.... što god pokušali nikog ne možeš na silu natjerat nešto što neće, prema tome se i razlikuje loš, dobar i najbolji
09/03/2011 2:54 pm

NEWBIE

true
09/03/2011 3:39 pm

Administrator
Cool Senior Member

Mogli ste jos parafrazirati i Platonovu teoriju ideala s kojom se covjek mora sloziti, a to je da znanje i vjestina covjeka cini doktorom dentalne medicine. Sto je vece znanje, covjek je vise doktor. Bez znanja covjek nije nista.
09/03/2011 4:08 pm

Cool Senior Member

Topics: 4
Ja sam uvijek bio za red i rad...Treba siliti. I ovako smo se srozali nisko kao faks, pa bi bio red da počnemo testirati izvrsnost. Nakon treće godine faks postaje zajebancija. A to nije u redu.
................
toothworm
09/03/2011 4:21 pm

Administrator
Cool Senior Member

Medju nastavnicima kruzi stav da studentima nije problem uciti fiziologiju ili mikrobe iz debelih knjiga s nekoliko stotina stranica, no kad se dodje na stomatoloski dio, onda je problem i manja skripta. Znam da je to povezano s tim da je slabija disciplina na visim godinama, ali mislim da se stomatoloski predmeti trebaju uciti kao biokemija, patofizilogija ili slicno.
09/03/2011 4:29 pm

NEWBIE

Jel Vi mislite da bi se stvarno sa izbacivanjem s vjezba nesto postiglo, mozda se tako moze posramit covjeka, ali da li je to pravi nacin da on napreduje ?! Sta ne bi bilo bolje da sjedne s tom osobom i kaze mu sto mora nadoknadit, pokazat mu literaturu (ako treba od stranice do stranice) i ispricat mu sto vise i onda sljedeci put provjerit njegov napredak. A ako student uopce nema taj minimum koji se trazi i osnovne manire kako mu je uopce dopusteno da ide iz semestra u semestar, onda treba postojat neka selekcija prije, a opet ako vecina godine steka sa tim osnovama mozda su potrebnije neke vece promjene.  
09/03/2011 7:23 pm

Junior Member

Topics: 1
ok! A zasto vi gore krivite samo sebe i ostale studente. Sto učiniti sa asistentima koji dodu na seminar i sijednu u zadnji klupu,i čitav semestar ne znamo ni kako se zovu?? sto napraviti sa tisuću istih seminarskih tema kroz godinu? sjecam se dana na drugoj godina kada smo 3 puta za redom slusali razvoj zuba koji smo vec polozili na histi. zasto bi za tako ofrlje sastavljen program neke katedre pokazivao interes. sto napraviti sa profesorima koji pričaju valjda 0 decibela i stoje dolje kod vrata i  onda se deru da studenti na vrhu nista ne slusaju....pa kako da ih se čuje...? sto napraviti s literaturom npr. iz fiksne koja je napisana prije 15-20 godina,i onda ti se profesor na usmenom smije jer priac stvari koje ni on nikad nje vidio. i sami znate svi da na nekim katedrama asistenti igraju farmu na faceu pod vjezbama,a da ne spominjem neke voditelje koji su na vjezbi prisutni prvih 10 minuta.... Kako doc. Krajinović uspije stimulirati studente da ga slusaju pod infektima?? pa valjda zato što čovjek dan prije sjedne i pripremi se za dvosmjernu komunikaciju,a onda i nas stimulira,jer i nas je sramota ne znati kad se netko jako trudi. a po meni,najveci problem je ne spremanja za seminar  katastrofalan raspored koji pojedine grupe imaju. neke pauze od 2-3 sata oduzimaju nam previse vremena a u knjiznicu ne mozemo svi stati da bi učili...i onda smo još priseljeni svoje novce trositi u pojedinim kafićima jer nemamo gdje biti. zasto bi se netko spremao za vjezbe iz reste kad imaju voditelja koji nema pacijente....hahah, nije li to sramota?

Najbolja stimulacija za studenta,je stimuliran profesor!!!
09/04/2011 3:00 am

NEWBIE

Da zalosno je sto je organizacija na tako losoj razini i neke stvari koje je Nikica nabrojao bi trebalo mijenjat u samoj srzi. I to je stvarno istina kad kaze da neki asistenti na vjezbama ispijaju kavu ili se igraju i kako ce sad takav stec neko postovanje svih nas i potaknut nas kad smo prepusteni sami sebi jer iako je na nama da ucimo i trudimo se mislim da svi ocekuju puno veci angazman i zainteresiranost. I uopce ne znam kako na nekim katedrama nam mogu rec da su prezentacije koje znaju biti korisne i k tome skoro jedina literatura dio privatnog intelektualnog vlasnistva pa ih zato ne smijemo dobit, sta njima nije cilj da nam prenesu to znanje, ne znam tko je tu lud  
09/04/2011 3:20 am

Administrator
Cool Senior Member

Hm. Opet ću biti dosadan s jednom tvrdnjom, a to je da su studenti sami krivi za dio problema. Naime, ne vidim nikakvog razloga da predstavnik studenata napiše e-mail voditelju predmeta u kojem navede da asistent sudjeluje samo u prvih 10 minuta vježbi ili da drži noge na stolu ili slično. Vjerujte da nakon takvih reakcija studenata se više to nebi ponavljalo, barem ne u tolikoj mjeri kako se događa sad. No, ako voditelji vježbi mogu raditi što god hoće, a studenti imaju konstantno taj neutemeljeni strah da će im se netko svetiti... to će biti sve gore.

Iz osobnog iskustva vam mogu reći da ako kao student radite po nekim principima i pokušavate ispraviti takve nepravilnosti, ništa vam se neće negativno dogoditi. Dapače, znam puno kolega koji ne podnose studente-ulizice, tj. ljude koji će pristati na sve samo da se ne zamjere, pa čak i ako ih pitate za probleme reći će da je sve odlično.

Naravno, uvijek treba zadržati akademsku razinu, ovdje nisam mislio da vičete ili da se tučete. Ali ako mislite da nešto nije u redu, javite to putem e-maila ili pisma voditelju predmeta, a ako nema reakcije prodekanu za nastavu. Ako ni tad nema reakcije, onda se ta tema uvijek može otvoriti na jednoj od sjednica Fakultetskog vijeća. Uvijek govorim da varijante "rekli smo nekome usmeno" nemaju nikakvu vrijednost. Ne poznajem primjer studenta koji je napisao prigovor i da je kasnije proganjan. Ako se slučajno to ikome dogodi, neka se slobodno javi, pa će dobiti imunitet. Moj je savjet da sve što pišete nastavnicima ili prodekanu u kopiji pošaljete i studentskim predstavnicima tako da su u tijeku i da ni oni ne mogu reći da nisu znali.
09/04/2011 5:21 am

Cool Senior Member

Topics: 4
Ja se slažem sa doktorom i sa vama ostalima. Asistenti i neki nastavnici ne obavljaju svoj posao. Ali šta ste vi poduzeli po pitanju toga.? Studentski zbor nije dobio ni jedan prigovor. Baš ni jedan. A jedino je legalno tijelo studenata.? Ja sam onaj koje je naveo doktor strujić koji mrze ulizice. I svaki put kad se od mene nešto tražilo, ja sam ustao na vijeću i izborio se za to. Ali malo se traži. Svi odaju dojam zadovoljstva.
Sa druge strane vi sami birate svoje predstavnike. Mene više neće biti, ali ako si na sljedećeim izborima izaberete ljude koji će samo šutjeti, opet ste naje.ali...
To se i nedavno pokazalo na vijeću po pitanju demonstratura. Al eto, šta je tu je.
................
toothworm
Page 1 / 2 1 - 2 Next »
Login with Facebook to post
Preview