Forum studenata dentalne medicine > Prijedlozi za poboljšanje rada
Priprema studenata za vježbe ili ne?
Page 2 / 2 1 - 2 « previous
Priprema studenata za vježbe ili ne?
09/04/2011 9:11 am

Junior Member

Regist.: 09/02/2011
Topics: 0
Mislim da je kljucni problem ipak u studentima. Svi mi studiramo svojom voljom i na nama je da ''iscrpimo'' znanje koje nam se nudi. Iskreno, interaktivni pristup nastavi uvijek mi je bio zanimljiviji,al za takav oblik je potreban povratni odgovor studenata koji se moze postici dogovorom sa studentima. U mom slucaju vecina voditelja vjezbi je bila ''stimulirana'', al da postoje losi primjeri vjerujem.No cini mi se da je diskusija na ovu temu zapocela zato jer studenti pokazuju inertnost.Pa evo nekih primjera kako su moju grupu ''aktivirali'' pojedini zavodi

Primjer:Vjezbe iz oralne medicine - za svake vjezbe pripremiti zadanu temu o kojoj ce se diskutirati, tko ne pripremi dobije minus
Parodontologija- ''mali'' kolokviji - dokle god student ne polozi npr. kirete, nema rada s pacijentima
I slicno je bilo na ortodonciji, restaurativnoj, mobilnoj, oralna kirurgija
U konacnici mislim da niti jednom studentu nije u interesu nakupiti minuse i onda ici na dodatne kolokvije, dobiti minus kao da je izostao,itd..

I za mlađe kolege: ne bojte se pitati voditelja vjezbi, trazite da vam se objasni ono sto ne razumijete, ne znate ,nista se ne ''servira na pladnju'' i sve ovisi samo i jedino o radu i ucenju,dakle o nama samima
09/05/2011 4:44 am

Cool Senior Member

Regist.: 09/01/2011
Topics: 2
Puno puta sam rekao onima koji se žale na ovo i na ono neka to sve sastave na papir, međutim tu smo završili sa svim prigovorima. Osobno za svoju grupu kad nismo bili zadovoljni s određenim radom na vježbama, sam sastavio jedan kratki dopis i odreagirano je odmah na najvišoj mogućoj razini, što nas je čak iznenadilo. Dapače ostatak vježbi je bio jako ugodan i svrsishodan!
09/07/2011 1:48 pm

NEWBIE

Regist.: 09/04/2011
Topics: 1

Originally Posted by Mihovil Strujić:
Medju nastavnicima kruzi stav da studentima nije problem uciti fiziologiju ili mikrobe iz debelih knjiga s nekoliko stotina stranica, no kad se dodje na stomatoloski dio, onda je problem i manja skripta. Znam da je to povezano s tim da je slabija disciplina na visim godinama, ali mislim da se stomatoloski predmeti trebaju uciti kao biokemija, patofizilogija ili slicno.

Uzmite u obzir da vecinu tih predmeta za kliniku ucimo iz papira, starih diplomskih radova, udzbenika iz doba Jumene te clanaka iz sonde. Ne MEFu za sve postoji udzbenik, poglavlja koja se uce i po kojima se ispituje. Sve to onda na visim godinama izgleda neozbiljno. Dakle, treba bolje organizirati nastavu, definirati ispitna pitanja, poglavlja itd...ovako si studenti izmjenjuju informacije "tko sto pita" i tako odradjuju ispite.
09/07/2011 3:22 pm

Administrator
Cool Senior Member

Regist.: 09/01/2011
Topics: 16
Da, ali ako studenti ne daju komentar da nešto nije u redu, nije moguće skoro ništa ispraviti. Ja sam dugo mislio da se stvari daju ispraviti spontano i da nem nisu potrebni studenti za to. No, na puno iskostava sam shvatio da to tako ne funkcionira. Puno je lakše nešto napraviti ako to studenti traže ili upute na to. Pitajte kolegu Kneževića kako je riješio problem kolokvija na Ortodonciji koji se polaže nakon XI. semestra. Nerješiv problem dok čovjek nije otišao do prof. Šlaja i jednostavno mu objasnio o čemu se radi i u roku od 5 minuta su našli kompromis koji je znatno išao studentima na ruku. Takvih primjera ima svugdje. Ja sam naveo ovaj jer sam svjedok rješavanja. No, ako studenti ne traže skripte, dodatne materijale i ne upozoravaju da nije dobro ovo ili ono, problemi se jednostavno iznimno teško rješavaju ili, naprotiv, stvari se dodatno kompliciraju. Kad je otvorim neku temu prvo što svi iskomentiraju zašto se ja "petljam", a nakon toga me pitaju o kome se radi i kakav je moj interes u tome. Naravno zato što to kod nas nije normalno da netko od nas s druge strane pokrene rješavanje nekog studentskog problema. S druge strane, studenti nemaju takvih problema.

Izmjena informacija između studenata je iznimno vrijedna stvar. Među ostalim stvarima, zato služi i ovaj forum. No, npr. na Fakultetskom vijeću se nikad nije otvorila tema pitanja iz pojedinih predmeta. Zašto? Evo prijedloga za studente prije nego se dignu na sljedećem Fakultetskom vijeću i kažu tradicionalnu rečenicu: "studenti su solidarni, pa danas nemaju ništa za reći". Studenti su najvažniji, a nastava odmah iza njih. Tek onda sve drugo. No, ako to studenti tako ne misle, kako će onda drugi?
Page 2 / 2 1 - 2 « previous
Login with Facebook to post
Preview