Sayfa 1 / 1
ÖĞRENME VE ÖĞRETİM
30.04.2011 15:22

Administrator
Gelişen Forumcu

Konular: 14
ÖĞRENME: Bireyin kısmen ya da tamamen yaşantılarından kaynaklanan nispeten kalıcı izli davranış değişikliğidir.

•     Davranışta değişme olmalıdır.
•     Değişme tekrar ve yaşantı ürünü olmalıdır.
•     Değişme kalıcı izli olmalıdır.
•     Öğrenmede birey aktiftir.
•     Öğrenme gerçekleşmişse transfer edilebilir.
•     Öğrenme doğrudan doğruya gözlenemez. Gözlemlenebilen bireyin performansıdır, gözlenebilir davranışlardır.
•     Olgunlaşma öğrenmenin ön koşuludur. Fakat tek başına olgunlaşmaya bağlı olarak gösterilen davranışlar öğrenme sayılamaz.
•     Öğrenme bir uyum sürecidir. Çevre çok önemlidir.
•     Öğrenme sürecinde davranıştaki değişme; sakatlık, hastalık, ilaç alma, yorgunluk gibi faaliyetlerin etkisiyle meydana gelmemelidir.
•     Refleks ve içgüdüsel davranışlar öğrenme değildir.
•     Alışkanlıkla öğrenme değildir.

ÖĞRETME: Öğrenme, bir bireyin ya da bir materyalin yardım ile oluyorsa, öğretme ya da öğretim kavramları söz konusudur. Öğretme, okullarda planlı ve programlı olarak yürütülen ve bir hedefe yönelik olan eğitim faaliyetleridir.

50 cesur kemancı (Music of the Hearts) belki herkesin bilmediği ama herkesin izlemesi gereken bir film. Gerçek bir yaşam hikayesinden alınan ve bir öğretmenin şehirde eğitim müdürlüğüne karşı verdiği inanılmaz mücadelenin hikayesi. Marly, Harlem’deki müzik okuluda öğretmenlik yapmaktadır. Gelir seviyesi çok düşük olan bu bölge öğrencilerinden bazılarının müziğe karşı olağanüstü yetenekli olduğunu görür. Bu öğrencilerden 50 tanesinin çok kısa bir sürede keman çalabileceğini söyleyerek yetkililere başvurur.

Bu filmde çocukların keman çalabilmesi = öğrenme

•     Keman çalmak, hem sonradan yaşantıyla kazanılan bir davranıştır. Hem de bu davranışın bireyde kalıcı bir izi olmaktadır. Bu davranış değişikliğinde birey de aktiftir.

•     Öğrenme Marly’nin yardımıyla olduğu için burada öğretme kavramı devreye girer. Öğretme, okullarda planlı ve programlı olarak yürütülen ve bir hedefe yönelik olan eğitim faaliyetlerine denir. Burada Marly’nin öğrencilere belli bir plan ve program dahilinde ders vermesi ve keman çalma hedeflenerek yapılan eğitim faaliyetleri öğretmedir.

Soru: Aşağıdakilerden hangisi öğrenilen davranışın özelliklerinden biri değildir?
A)     Doğuştan değildir ve sonradan kazanılır.
B)     Yaşantılar ve deneyimler sonucu ortaya çıkar.
C)     Kalıcı izlidir.
D)     Gözlemlenebilir bir davranıştır.
E)     Bedensel gelişime bağlıdır.

Cevap için aşağıdaki parantezlerin arasını mouse ile işaretleyin.
( Cevap E  )
Alıntıla   
Sayfa 1 / 1
Login with Facebook to post
Önizleme