Strona 1 / 1
PODSTAWY
07.07.2011 05:33

Fanatyk Forum

Rejestr.: 04/01/2011
Tematy: 21
Zakładam ten temat ponieważ widzę że niektórzy z nowych użytkowników nie mają jeszcze zaawansowanej wiedzy na temat wrestlingu (bez urazy). Jednocześnie prosiłbym weteranów o dopisywanie pojęć, o których ja zapomniałem. Dobrze by było podpiąć ten temat.

Face - postać pozytywna

Babyface - często szydercze określenie face, najczęściej stosowane wobec takich Superstars jak John Cena czy Rey Mysterio

Heel - postać negatywna

Pop - pozytywna reakcja publiczności na pojawienie się lub jakąś czynność wykonaną przez face

Heat - negatywna reakcja publiczności na pojawienie się lub jakąś czynność wykonaną przez heel'a

X-Pac Heat - odmiana heat'u, charakteryzuje się niechęcią do jakiegoś zawodnika tylko dlatego że wogóle się pojawia. Nazwa pochodzi od Sean'a "X-Pac" Waltmana.

Storyline - scenariusz, to on określa typ zawodnika (face/heel), feudy, walki, stypulacje oraz zwycięzców. STORYLINE NAJCZĘŚCIEJ NIE MA POKRYCIA W RZECZYWISTOŚCI!!.

Screwjob - sytuacja w której zawodnik zostaje pozbawiony pasa pomimo założeń storyline. Screwjob jest sytuacją realną.

Montreal Screwjob - jedna z najbardziej kontrowersyjnych sytuacji w historii wrestlingu. Podczas walki Shawn Michaels vs. Bret Hart o WWF Championship na Survivor Series 1997 Michaels zablokował Harta w sharpshooter, po czym pomimo braku odklepania przez Harta, natychmiastowo zakończono walkę na żądanie Vince'a McMahona. Służyło to odebraniu pasa Bretowi, któremu kończył się kontrakt z WWF. Montreal Screwjob nie był elementem storyline, było to prawdziwe wydarzenie.

Feud - rywalizacja pomiędzy dwoma zawodnikami

Kayfabe - sytuacja będąca elementem storyline, często zwolnienie czy kontuzja (przykład - zwolnienie Vickie Guerrero ze SmackDown, mające na celu przeniesienie jej i Dolph'a Zigglera na RAW)

General Manager (GM) - osoba mająca władzę w danym programie. Stanowisko GM jest kayfabe, tak naprawdę GM nie ma faktycznej władzy.

Creative Team (CT) - grupa osób zajmująca się tworzeniem storyline.

Stypulacja - typ walki, np. I Quit Match lub Iron Man Match.

PPV (Pay-Per-View) - specjalna gala na której kulminują się feudy i storyline'y. Obecnie WWE organizuje następujące gale PPV (w kolejności):

Royal Rumble
Elimination Chamber
WrestleMania
Extreme Rules
Over The Limit
Capitol Punishment
Money in the Bank
SummerSlam
Night of Champions
Hell in a Cell
Vengeance
Survivor Series
TLC: Tables, Ladders & Chairs

Big Four (Wielka Czwórka) - gale PPV które były pierwszymi organizowanymi przez WWE/F. Są to: WrestleMania, SummerSlam, Survivor Series oraz Royal Rumble
................
Antarsan // Straight Edge
07.07.2011 07:26

Fanatyk Forum

Tematy: 38
Gimnick - to rola wrestlera którą ma pełnić

Heel turn - To zdarzenie polegające na zmianie Face w Heela

Face turn - To zdarzenie polegające na zmianie Heela w Face'a

Segment - Scena, którą wrestlerzy odgrywają

Dark Match - Walka po, lub przed galami, nie emitowana w TV

Main Event  - Walka wieczoru

Promo - Jakiś segment wresterów, który ma na celu ukazanie czegoś, lub rozpocząć feud

Push - Dawanie bardziej prestiżowych walk zawodnikom

Jeśli zrobiłam jakiś błąd to mnie poprawcie
................
Klimek123
http://i941.photobucket.com/albums/ad258/kosa18ziom/Sygnatury/rhodes.png
07.07.2011 07:33

Fanatyk Forum

Gimnick to raczej postać zawodnika, określa zakres jego ruchów oraz charakter.

Promo - segment podczas którego jeden lub wiecej zawodników wyraża swoje (kayfabe) opinie na temat kogoś innego lub jakiegoś wydarzenia. Ma za zadanie, tak jak napisałaś, rozpocząć lub rozwinąć feud.
................
07.07.2011 07:40

Poważny Uczestnik Senior

Rejestr.: 03/17/2011
Tematy: 1
@Marcin:
- face i babyface to dokładnie jedno i to samo, to nie są dwa osobne terminy, to jest dokładnie to samo.
- screwjob nie zawsze jest sytuacją realną, bo istnieją także ustawione screwjob
- pop to nie jest reakcja, tylko orgazm, szczytowanie. To jest moment kiedy publiczność osiąga apogeum dopingowania zawodnika i wcale nie jest ograniczona dla face'ów
- heat oznacza nienawiść w wrestlingowym slangu i nie dotyczy wyłącznie zawodników, a raczej wszystkich zatrudnionych
................
http://spg.blox.pl -- Strona domowa dla Snake Rate Show
http://srs.cba.pl -- Oficjalne Forum Snake Pit Group, także kontakt z widzami
http://tnij.org/snake-pit -- Snake Pit Group na Facebook'u
07.07.2011 07:57

Fanatyk Forum

Thiaren - opisuję to w jak najprostszy sposób ale oczywiście masz rację. Co do face i babyface - tak, to jest to samo, ale zaznaczyłem że babyface często jest używane przez społeczność internetową w charakterze szyderczym.
................
07.07.2011 08:45

Fanatyk Forum

Rejestr.: 04/09/2011
Tematy: 8
Angle - Scenariusz danego feudu pomiędzy wrestlerami. Może zostać zakończona w jednej walce lub po kilku.
Booker - Osoba, która pisze angle, storyline'y, układa zakończenie walki.

Pinfall,pin- Doliczenie sędziego do 3.

Finisher- Akcja najczęściej kończąca walkę-jednak nie zawsze.

Haus Show- Gala nie emitowana w TV.

Jobber- Ktoś kto musi podkładać się innym. Ma dużą passę przegranych. Walki z jego udziałem trwają bardzo krótko i raczej walczy tylko z heel`ami. Takim zawodnikiem jest Trent Barretta lub Yoshi Tatsu.

Mid-carder- Wrestler, który raczej zawsze przegrywa z Main Eventerami, jednak jest dobrze znany- takim zawodnikiem jest Kofi Kingston czy Dolph Ziggler.

Main Event- walka wieczoru lub po po prostu walka na PPV.

Push- Wrestler , który zaczyna wygrywać walki(albo już wygrywał i wygrywa je nadal) i dostaje rózne title shots, oznacza to takze wiecej wywiadów i wiecej czasu w TV. Takimi wrestlerami są: Randy łOrton(który cały swój pobyt w WWE jedzie na pushu), John Cena lub Sin Cara.

Shoot - Cos prawdziwego. Walka w której przeciwnicy maja na celu skrzywdzic sie naprawde. Shoot - to takze zachowanie sie wrestlera, które powaznie odbiega od tego, co zostalo napisane w skryptach.

Work - Przeciwność do shootu.Wszystko toczy się zgodnie ze skryptem i zostało to wcześniej zaplanowane. Przykładem może być ostatnie wystąpienie Punk`a

Tweener- Wrestler, który zachowuje się jako heel lecz publiczność go uwielbia. Przykładem może być Undertaker

Przy okazji dopowiem, że wrestling jest udawany(wyniki walk, to że ktoś jest "zły", storyline`y  itp) Prawdziwy jest tylko ból. Tak więc to, że Rendi łOrton, Dżon Sina, IZikiel Dżekson, Bik Szoł, De Rok  i inni terminatorzy eliminują  po 5 osób jednocześnie to jest tylko po to, aby właśnie ktoś kto nie jest dobrze zapoznany z wrestlingiem mieli podnietę. Wydaję mi się, że każdy przechodził okres "Extreme Sport Channel(ESC)" i każdy przechodził tę podnietę kiedy wychodził Cena czy Orton i eliminował każdego. Ale jeżeli mam z kimś dyskutować na forum(bo ja nie wchodziłem na fora i nie wypisywałem, że:  "Rey Mysterio jest naj., a Cena rozpierdoli każdego, i i jak ktoś mu zasapie na prawdziwo to rozpierdoli ich nawet jak ich będzie 5" i tego samego chciałbym wymagać od "nowych". Bo właśnie zauważyłem, że ostatnie te forum przez takie glupoty jest zaśmiecane. (bez obrazy, mówię tylko jak test).
................
Just close your Eyes

http://www.youtube.com/watch?v=p8Xdkk3qH4M
07.07.2011 10:03

Poważny Uczestnik Senior

Rejestr.: 03/17/2011
Tematy: 1

Originally Posted by Marcin Zawadzki:
Thiaren - opisuję to w jak najprostszy sposób ale oczywiście masz rację. Co do face i babyface - tak, to jest to samo, ale zaznaczyłem że babyface często jest używane przez społeczność internetową w charakterze szyderczym.

Być może, ale jeśli chcesz pisać o podstawach, to nazywaj rzeczy po imieniu, czym faktycznie są, a nie tak jak ludzie to nazywają. Poza tym to dotyczy głównie polaków, bo naród pełen kretynów, na świecie raczej się tego nie myli.
................
http://spg.blox.pl -- Strona domowa dla Snake Rate Show
http://srs.cba.pl -- Oficjalne Forum Snake Pit Group, także kontakt z widzami
http://tnij.org/snake-pit -- Snake Pit Group na Facebook'u
Strona 1 / 1
Login with Facebook to post
podglądu