Page 1 / 1
Ortodoncija: Program predmeta
09/03/2011 4:09 am

Administrator
Cool Senior Member

Regist.: 09/01/2011
Topics: 16
Poštovane studentice i studenti pete i šeste godine,

bilo bi nam drago da nam kažete svoje mišljenje o programu nastave iz ortodoncije. Mislite li da neke dijelove gradiva treba pojačati? Imate li neke prijedloge za poboljšanje? Naravno, neko mišljenje mogu dati studenti koji su imali kontakt s ortodoncijom iako se mogu uključiti i drugi.

Inače, ortodoncija je organizirana kao predmet koji se sluša od X-XII semestra, a gradivo se dijeli na cjeline:
1. pretklinička ortodoncija (uvod i mobilna ortodoncija, X. semestar)
2. ortodontska dijagnostika, teorija i prikaz kliničkih slučajeva (XI. semestar)
3. klinička ortodoncija (XII. semestar)
09/03/2011 2:53 pm

Cool Senior Member

Topics: 2
Prema dosadašnjim iskustvima starijih kolega i njihovim komentarima, mislim da bi bilo dobro da se "pojača" klinički dio kolegija ako je to moguće, te pokušat isti provući kroz bar 2 semestra!
09/03/2011 3:35 pm

Administrator
Cool Senior Member

Topics: 16
Sjetite se sto sam vam govorio na vjezbama vezano za klinicki dio nastave. Ubacivanje studenata u ambulantu ne cini nista jer student skoro nema sto raditi. Zbog toga u stranim skolama nastavu iz klinickog dijela ortodoncije organiziraju na nacin na koji mi pokusavamo i to pomocu prikaza pacijenata. Za razliku od npr. Protetike gdje se nastava moze organizirati tako da se u par tjedana napravi cijeli ciklus izrade protetskog nadomjestka, kod ortodoncije terapija traje dvije-tri godine. Korak izmedju dvije kontrole je sest tjedana sto bi znacilo da bi studenti u jednom semestru vidjeli pacijenta dva puta. Zbog toga programi specijalizacije u pravilu traju tri godine.

Naravno, ne treba zaboraviti da ortodoncija nije lijepljenje bravica, savijanje zica i zatezanje gumica i zica. Svaka adaptacija na napravi se temelji na ortodontskom promisljanju i pracenju razvoja slucaja. Zbog toga se u programu specijalizacije jako puno uci teorije i dijagnostike, te ortodontske biomehanike. Nazalost za to nema niti priblizno dovoljno vremena u klasicnim integriranim programima, pa se zato u pravilu u svim zemljama ortodoncija izdvaja kao specijalisticka grana i njom se ne bave "general practitioners".

Cilj naseg programa ortodoncije je da doktori dentalne medicine razumiju osnove ortodontakog razmisljanja kako bi znali mogucnosti ortodoncije i kako bi mogli sudjelovati u kombiniranim terapijama kao sto su protetsko-ortodontska, kirursko-ortodontska ili parodontno-ortodontska. Ne kako bi vodili ortodontske terapije.

P.S. Zainteresiranost studenata za boravak u ambulanti se najbolje vidi kad dodju u fazu propisanog staza iz ortodoncije koji traje mjesec dana i u pravilu svi dodju ranije da imaju neke komplikacije i da zive u Dubrovniku ili slicno. Naravno, mi nismo ti koji ce zlostavljati ljude na stazu, pa uvijek maksimalno izlazimo u susret. Svi znaju da im nitko nece zamjeriti nista i bolje da otvoreno kazu da ih ne zanima i da ne zele biti nego da se "lovimo". Rezultat je da svi odreda kazu da bi bili minimalno ili nikako.
09/06/2011 2:06 pm

Junior Member

Regist.: 09/02/2011
Topics: 0
Ništa protiv Dubrovnika!
09/08/2011 1:33 am

NEWBIE

Regist.: 09/04/2011
Topics: 0
Mislim da bi se u sklopu vježbi na ortodonciji trebalo studentima više omogućit da se upoznavaju s raznim ortodonskim napravama(npr.ne samo bionatorima) tj. da ih na vježbama mogu imat u rukama i promatrat jer to bi uvelike olakšalo učenje.
Page 1 / 1
Login with Facebook to post
Preview