Page 1 / 1
Kašnjenje na upis
09/07/2011 3:29 pm

Administrator
Cool Senior Member

Regist.: 09/01/2011
Topics: 16
Kao što i sami znate, neki studenti ureno i redovito svake godine kasne na upis. Fokus nije na ljudima koji imaju opravdane razloge, no po nekom mog iskustvu, previše njih to radi jer su bili dulje na moru i znaju da im se uvijek zažmiri na jedno oko. Previše studenata ima poseban tretman, ali ne zato što su velike face, nego zato što se ponašaju tako, a mi im to toleriramo i na taj način dajemo do znanja svim studentima da su blesavi što ispunjavaju svoje obveze.

Što mislite o tome? Treba li ljudima tolerirati kašnjenja i kako otkriti imaju li ljudi stvarno problema ili se radi o bezobrazluku?
09/07/2011 4:08 pm

NEWBIE

Regist.: 09/04/2011
Topics: 0
dokle god postoje razozi koji opravdavaju kasnjenje na upis, postojat ce i lazne izlike...
osim ako se razlozi za kasnjenje ne argumentiraju crno na bijelo. Ako ne postoji takav argument, a svejedno se kasni....zna se kolika je cijena semestra na fakultetu. Koliko se moze izostati s odredenih kolegija i kako se pretjerani izostanci nadoknaduju je isto tako poznato.
No, ravnoteza mora postojati i sa druge strane...ne znam kako je zadnjih godina, ali u "moje vrijeme", rasporedi predavanja nisu bili cesto objavljivani do zadnjeg trena ili se nisu definitivno znali do kraja prvog tjedna.
Kao sto djelatnici fakulteta prvi tjedan nisu znali formirati raspored, tako ni studenti nisu znali nac put do faxa jer su im skije zapinjale po dubokom alpskom snijegu  i sl.

Obaveza studenta je da sve odradi na vrijeme i pojavi se prvi dan na predavajnu, vjezbi, cemu vec.....a pravo je studenta da na vrijeme zna tocan i konacan raspored. Ako ne funkcionira jedno, nece ni drugo. Ok, plus sankcije za neargumentirano kasnjenjena upis
09/07/2011 4:25 pm

NEWBIE

Regist.: 09/04/2011
Dr. Strujic, ako se ne varam, zagrebacko sveuciliste je po prvi puta na listi onih 500 svjetskih po onoj kineskoj listi jel tako?
Mislim da je takav rejting za najjace sveuciliste drzave koja se dici visestoljetnom kulturom jedna obicna sramota. Toleriranje gluposti nece dovesti nikad nicemu, a iz tog kruga onda mozemo samo ispasti. Na stomatoloskom fakultetu bi morala postojati puno veca kontrola i daaaaaaleko veci redi i disciplina jer na faksu po godini ima...90-ak ljudi? Osim ako nemam neku krivu percepciju, to je malo. SF je mala sredina gdje se vise manje svi znaju. Ako se tu ne moze napraviti red onda sve ostalo pada u vodu. Kaos je jer nema prostora ni za toliko ljudi, studenti SF-a su ko cigani rastrkani po cijelom gradu.....ali sa druge strane, malo koji fakultet (prije bolonje, ne znam kako je sada) je imao toliko rokova po katedri u prosjeku.
I Sun Tzu je pisao da u vojsci mora postojati savrseno izbalansiran i jednak sustav nagrade i kazne za sve vojnike i zapovjednike. Kako su oprecni nagrada i kazna, tako su na neki nacin prava i obaveze.
Zato sto nisu izbalansirani, cesto se i cuje da studenti samo vriste o svojim pravima a o obavezama nemaju pojma (i tu mogu poceti od sebe u studentskim danima). Cini mi se da se sve obaveze svode na 2 stvari...uci i budi tocan. No, tu postoji hrpa ali, hrpa situacija i slicnih escape routes-a za koje se studenti naravo hvataju.
Vama je problem sto imate studente koju (pod navodnicima namjero) "nisu" organizirani, hvataju svaku rupu da eskiviraju predavanja, vjezbe, ne uce i sl......i to treba cijeniti jer ako netko i takve stvari zaista dobro radi....jako dobro zna sistem, zna mu i prednosti i mane i zna ih koristiti. O propustima u organizaciji se vise cuje od jednog takvog studenta nego od 10 redovitih i marljivih.
09/08/2011 6:36 am

Cool Senior Member

Regist.: 09/03/2011
Topics: 4
Slažem se sa tobom..ja sam uvijek bio za striktno pridržavanje zakona i pravila...
Ako netko kasni i nema opravdanje..bam, pad godine..jebiga..pa budi neodgovoran...
sa druge strane, dobro da je ovo spomenuto jer mi kao studentski zbor planiramo dati prijedlog da se više ne izlazi u susret ''vječnim studentima''. Naime postoji zakon koji kaže da ako student u dvije godine nije skupio 35 bodova, gubi pravo studiranja. I tražit ćemoi da se to počne izvršavati. I na taj način testiramo izvrsnost. Da se ne kaže da studentski zbor djeluje samo za studente. MI tražimo i izvrsnost.
................
toothworm
09/08/2011 8:51 am

Senior Member

Ako postoji dobar opravdani razlog koji se moze argumentirati dokazima mislim da treba izaci ususret i omoguciti upis... Ali problem je s onim ljudima koji to maksimalno iskoristavaju i ne izvrsavaju svoje obaveze na vrijeme, fakultet nije obavezan i nije nikakva prisila, pa ako se ne moze ponasati u skladu s pravilima ne treba ni studirati... Opet, za neke vrijedi jedno, za neke drugo (neki prvu godinu upisuju po 5 puta, neki indeks u referadu donose u 2 mj., koji su trebali u 9. itd...), mislim da nismo svi jednaki, nazalost, ljudi se ponasaju kako im odgovara...
Definitivno mislim da bi trebale postojati nekakve sankcije za neizvrsavanje obaveza...
09/13/2011 4:30 pm

NEWBIE

Imam pitanje u vezi kašnjenja upisa...
Na stranici sfzg-a piše da su upisi do 23.9....a vijeće je 29.9, znači tek tada ce se znati o dekanskom roku. I ako mi se dogodi da mi ostane jedan ispit za dekanski kad cu se ja upisat u godinu? i kako cu opravdati izostanke, jer necu znat koja sam godina D...prošle godine sam imala dekanski 22.9, do 24.9 su bili upisi i lijepo sam se upisala, a fax je počeo 27.9..pa mi sad ova situacija nije jasna
09/14/2011 12:13 am

Administrator
Cool Senior Member

Topics: 16
Ja mislim da je kroz ovu temu sazrelo to da studentski predstavnici napisu e-mail Prodekanici. Jednostavno. I onda lijepo ovdje napisete odgovor.
09/15/2011 4:47 am

Cool Senior Member

bit će učinjeno...
................
toothworm
09/15/2011 5:11 am

NEWBIE

Regist.: 09/02/2011
Topics: 1
ako se ne varam, jedne godine su se upisi produzili zbog dekanskih rokova,ali nisam sigurna  
09/15/2011 9:37 am

Cool Senior Member

koliko ja znam, ljudim akoji izlaze na dekanske rokove je uvijek omoguen naknadni upis...tako da to nije nikakav problem?
................
toothworm
Page 1 / 1
Login with Facebook to post
Preview