Forum studenata dentalne medicine > Studiranje: prava i običaji
Demonstratura: rad studenata u nastavi
Page 1 / 1
Demonstratura: rad studenata u nastavi
09/01/2011 3:26 pm

Administrator
Cool Senior Member

Regist.: 09/01/2011
Topics: 16
Demonstratura je rad studnata u nastavi. Student postaje demonstrator na način da ga demonstratorom izabere voditelj predmeta na kojem će biti demonstrator prema odobrenju broja demonstratora od strane prodekana za nastavu i studente.

No, u zadnje vrijeme mi je jedan broj studenata pristupio s pitanjima što ako su radili cijeli semestar i imali obećanja od voditelja predmeta ili predstojnika zavoda/pročelnika katedre a na kraju semestra su saznali da je to bilo nelegalno? Nema isplate naknade za rad demonstratora, kao niti priznavanja statusa u natječajima na kojima se vrednuje rad u svojstvu demonstratora.

Javite ako imate problema s demonstraturom.
09/02/2011 12:51 am

Administrator
Cool Senior Member

Dobio sam prvi kontakt od studenata vezano za ovu temu na e-mail. Ja Vas molim da zbog istih problema koji vas muče sve komentare postavljate na forum osim ako je nešto jako osjetljive prirode. Naravno, uvijek može i na e-mail, ali inkognito rješavanje problema vas je i dovelo do istih. Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu je javna ustanova financirana iz državnog proračuna i nema nikakvog razloga da studenti funkcioniraju skrivečki.

Zanima me na kojim katedrama postoje problemi s demonstraturom? Na Fakultetskom vijeću je spomenuta Fiziologija.
09/02/2011 6:51 am

Junior Member

Topics: 1
Postoji nas četvero s Fiziologije kojima nije plaćena demonstratura,iako smo potpisali ugovore.
Žalosno je što naš fakultet štedi na studentima koji uče i rade!
09/02/2011 12:36 pm

Junior Member

Regist.: 09/02/2011
Topics: 0
postoji i problem s neisplačenim semestrom prošle godine na pretkliničkoj fiksnoj i mobilnoj Dobili smo sramotno malo novaca, nadam se da se neće više ponavljati. Mislim da se nitko od nas demosa ne bi bunio da nam te novce isplate .)
09/03/2011 2:57 am

Administrator
Cool Senior Member

Originally Posted by Daniela Medojević:
postoji i problem s neisplačenim semestrom prošle godine na pretkliničkoj fiksnoj i mobilnoj Dobili smo sramotno malo novaca, nadam se da se neće više ponavljati. Mislim da se nitko od nas demosa ne bi bunio da nam te novce isplate .)

Jeste li poduzeli išta po tom pitanju? Jeste li pisali pismo Prodekanici za nastavu i studente?
09/03/2011 2:57 am

Administrator
Cool Senior Member

Možda je dobar prijedlog da na početku godine kad se odobre demonstratori u odluci o imenovanju bude navedena i odobrena ukupna satnica predmeta za demonstratore. Možda da popis odobrenih demonstratora bude na internetu. Mislim da su za dio ovog problema krivi i sami studenti koji rade mimo odluka. Na se nadam da će se u ovo uključiti i Podružnica Studentskog zbora pa da će upozoriti, a ako ništa i prijaviti svakog studenta koji radi izvan dopuštenja, a još bolje prijaviti predmete i voditelje vježbi koji imaju "uljeze" na vježbama.

Studneti koji rade kao demonstratori moraju shvatiti da neće dobiti ni kune ili u najboljem slučaju će biti manje plaćeni ako bostoji bilo kakav spor, a on nastaje radom dodatnih neodobrenih studenata. To što možda Fakultet ne obavlja svoj dio posla nego problem prebacuje na studente to ne možete ispraviti, ali možete ispraviti problem sa studentske strane. Problem "dodatnih demonstratora" nije samo njihov problem nego problem i onih studenata koji rade temeljem odluke o imenovanju demonstratora.

Naravno, nadam se da će studenti o ovakvim problemima konačno progovoriti na prikladnim mjestima kao što je Fakultetsko vijeće, a ne da od osam studentskih predstavnika kad se raspravlja o demonstraturi sedam njih na moru, a osmi se ispriča da ne zna za te probleme. Tu je najveći problem, ali nadam se da se on više neće nikada ponoviti. Možda će se netko od svih tih vaših predstavnika i uključiti ovjde na forum da vidimo njihov stav.
09/03/2011 4:11 pm

Cool Senior Member

Regist.: 09/03/2011
Topics: 4
Ja osobno ću tražiti na sljedećem vijeću da se na početku godine sa svakog zavoda dostavi dekanu popis odobrenih sati za demonstratore i popis demonstratora. Kad dekan to potpiše i onda je konačno. Ovako je dekan potpisao popis demonstratora bez fonta sati. Al to bi opet trebao voditi brigu onaj student koji je zadužen za demonstratore na tom zavodu...
................
toothworm
09/04/2011 6:28 am

Junior Member

Regist.: 09/02/2011
Topics: 0

Originally Posted by Mihovil Strujić:

Originally Posted by Daniela Medojević:

Jeste li poduzeli išta po tom pitanju? Jeste li pisali pismo Prodekanici za nastavu i studente?

Nismo jer nam je Prodekanica objasnila da je to previše sati i da fakultet nema novaca, a prethodnih semestara su ista satnica i broj sati bili uredno isplačeni. Bilo bi dobro da su nam to rekli na početku semestra, pa bi svatko odradio one sate koje će biti plačen
09/04/2011 7:52 am

Administrator
Cool Senior Member

Hoćete li meni doći čistiti stan osam sati tjedno, 100 kn po satu? Na kraju mjeseca ćemo vidjeti koliko ću Vam sati priznati

Šalim se, ali morate shvatiti da je od dana antike u pravu obvezni odnos uređeni odnos između dvije strane koji nosi prava i obveze. Ako ste vi temeljem dogovora koji je na papiru ispunili svoje obveze, onda imate pravo i na naknadu za to. Mene nitko nebi spriječio da to pravo ostvarim, a ako ste vi ovce koje prihvate da su dio vremena radile besplatno što nije u skladu s pravilima, a Fakultet nema nikakve posljedice po tom pitanju... onda se ne bunite što vas šišaju. U tom slučaju mogu ponovno postaviti ono primjer-pitanje za čišćenje.

Nitko nije zabranio Fakultetu da ako su vidjeli da neće biti dovoljno novaca da kažu demonstratorima da dalje ne dolaze na vježbe, ali zašto kad ćete vi raditi i besplatno. Ok, možda bi me se dalo nagovoriti da radim besplatno jer volim ovaj Fakultet, ali da radim besplatno, a da mi se to kasnije niti ne prizna kao demonstratura... e to meni nebi prošlo.
09/04/2011 8:11 am

Junior Member

Topics: 1
Pa nema li Fakultet ili Sveučilište nekakav pravilnik o demonstraturi u kojem piše koliki je postotak sati dozvoljen za raditi,a naš ugovor se naslanja na taj pravilnik? to je neko opće misljenje koje vlada medu studentima,i zato nismo trazili broj dozvoljenih sati jer bi to trebalo biti definirano pravilnikom kao na drugim fakultetima?
Nismo trazili da nam se definira satnica iz razloga sto nismo mislili da bi nas Fakultet ili pojedine katedre prevarili.
09/04/2011 1:53 pm

Cool Senior Member

Regist.: 09/03/2011
Topics: 4
nema ugovora...katedra raspisuje broj demosa..daje dekanu..on odobri..i onda se zaposli toliko demosa...ili zaposliš više pa ne platiš..
................
toothworm
09/04/2011 2:09 pm

Administrator
Cool Senior Member

Originally Posted by Ivica Špaco Knežević:
nema ugovora...katedra raspisuje broj demosa..daje dekanu..on odobri..i onda se zaposli toliko demosa...ili zaposliš više pa ne platiš..

Da i zbog toga sam ja i pokrenuo raspravu na Fakultetskom vijeću jer ako se studenti dogovore s voditeljem predmeta, onda se nisu dogovorili s privatnom osobom, nego predstavnikom Fakulteta za svoj predmet. Ako voditelj pogriješi, onda Fakultet mora preuzeti odgovornost i nakon toga razriješiti problem između sebe i nastavnika. Međutim, dok god se studenti igraju drvene Marije, ništa se neće dogoditi, jer zašto bi se Uprava zamjerala nastavnicima kad studenti voljno rade besplatno, a čak im je teško to prijaviti studentskim predstavnicima.

Katedre često dobiju manje demostratora nego je voditelj predmeta zamislio i onda kažu nama ipak treba više. Međutim, ako se odmah i bez odlaganja otvori to pitanje, problem se rješava skoro automatski. Na kraju krajeva, zašto na nekim predmetima radite bez plaćanja, a na nekima manji broj ali plaćeno. Onda treba informirati i te loše informirane katedre kao što je Morfologija da mogu uzeti još par demonstratora jer ih ionako ne moraju platiti.

Ovom prilikom ponovno pozivam sve studente da se jave studentskim predstavnicima ili ovdje napišu o kojim predmetima se radi i u kojoj je fazi rješavanje problema, jer je prošli put bilo bez primjera jer nismo imali dovoljno informacija.
Page 1 / 1
Login with Facebook to post
Preview