Forum studenata dentalne medicine > Studiranje: prava i običaji
BESPLATAN JAVNI GRADSKI PRIJEVOZ ZA SVE STUDENTE
Page 2 / 2 1 - 2 « previous
BESPLATAN JAVNI GRADSKI PRIJEVOZ ZA SVE STUDENTE
09/08/2011 1:52 pm

Junior Member

Regist.: 09/01/2011
Topics: 1
Mi smo jedini fax koji školarinu naplaćuje studentima koji su dobili dekanovu nagradu.
09/08/2011 1:57 pm

Cool Senior Member

Topics: 2

Originally Posted by Ivica Špaco Knežević:
i država mora nekako funkcionirati...ne može sve biti besplatno...
nitko tko ne uči nije zaslužio besplatno školovanje..a prijevoz..jebiga, ako nema para, nema...85 kuna je sasvim ok...
toliko svi vi zapijete u jednom izlasku...

Bilo bi dobro da je samo toliko, ali onaj koji ima da zapije ima i za pokaz, ne valja banalizirat stvari! Meni osobno da je i 200 mjesečno bi bilo prihvatljivo, ali mislim da ima i onih kojima je i 50 puno!
09/08/2011 3:26 pm

Administrator
Cool Senior Member

Topics: 16
Prvo sam htio regagirati zbog jedne stvari, ali vidim da je razgovor krenuo u potpuno drugom smijeru, pa ću reći ovo.

Kad govorimo o diskriminaciji, protiv sam diskriminacije po osnovi prebivališta. No prema zakonu su pojedini građani u nepovoljnijem položaju i sukladno tome i diskriminirani zbog toga što žive u ovom ili onom gradu. To je zakon i o tome se može raspravljati samo u Saboru. Zašto je to tako? Zato što svaka jedinica lokalne uprave i samouprave ima pravo određivati kako će namaknuti sredstva za svoje aktivnosti. Tako je Grad Zagreb kao i skoro svi drugi gradovi odlučio najveći dio novca uprihodovati preko gradskog prireza koji se računa na plaće svih zaposlenih s prebivalištem na području Grada Zagreba. Prirez je u Zagrebu najviši u Hrvatskoj i iznosi 18%. Zbog toga su brojni Zagrepčani preskočili patriotizam i prijavili se da žive u Samoboru ili nekom drugom gradu ili mjestu koji ima niži ili uopće nema prirez i na taj način imaju zakonski prava na niža davanja po plaći. Zbog toga Grad Zagreb, kao i druge lokalne uprave imaju pravo limitirati svoje socijalne programe samo građanima koji pune taj proračun. Na kraju krajeva... zašto bi građani jednog grada financirali socijalne programe u sredinama izvan tog grada. Za to služe državni programi.

No, ovdje ste pitanje krivo postavili. Pitanje je zašto Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa ne donese odluku da se u popis studentskih povlastica uvede i ona za prijevoz, pa da se odredi da se iz Državnog proračuna subvencionira studentski prijevoz. Prema meni je to jedino pravedno rješenje ako se to želi, ali kao što vidite, to se ne želi.

Ja sam prije živio u Splitu i u Zagrebu sam bio kao "student iz Splita". Kad sam se zaposlio, moja je dužnost bila da odjavim prebivalište i prijavim ga u Zagrebu, bez obzira što bi bez toga imao viša primanja. Zbog toga imam pravo koristiti sve povlastice Grada Zagreba iz osnove sredstava koje daje Grad Zagreb svojim građanima. Kako, hvala Bogu, nisam u potrebitoj kategoriji, iste ne koristim. Tako isto i žene koje rode u Zagrebu imaju pravo na pomoć, starci imaju pravo na svašta nešto i tako dalje. Svaki grad to određuje sukladno zakonu samostalno i to se zove: decentralizacija.
09/08/2011 4:52 pm

Cool Senior Member

Regist.: 09/03/2011
Topics: 4
Amen..
................
toothworm
09/09/2011 3:40 am

Administrator
Cool Senior Member

Originally Posted by Nikica Marinić:
Mi smo jedini fax koji školarinu naplaćuje studentima koji su dobili dekanovu nagradu.

Žao mi je što mi je ovo promaknulo u prošlom postu.

Znate li koliko je studenata ovo predložilo na jedinom mjestu gdje se to može predložiti, Fakultetskom vijeću? Ni jedan. Vjerojatno očekujete da Vas Uprava zove doma i pita ima li još načina da Vam se daju novci. Sretno iščekivanje
09/09/2011 7:10 am

Cool Senior Member

Regist.: 09/03/2011
Topics: 4
zapisao... bit će...
................
toothworm
09/09/2011 1:49 pm

Junior Member

Originally Posted by Mihovil Strujić:

Originally Posted by Nikica Marinić:

Žao mi je što mi je ovo promaknulo u prošlom postu.

Znate li koliko je studenata ovo predložilo na jedinom mjestu gdje se to može predložiti, Fakultetskom vijeću? Ni jedan. Vjerojatno očekujete da Vas Uprava zove doma i pita ima li još načina da Vam se daju novci. Sretno iščekivanje

Mislim da bi Fakultetsko vijeće samo trebalo voditi brigu oko takvih stvari za svoje najbolje studente,i da ih ne trebaju nikakvi studenti upozoravati,jer oni postoje zbog studenata. to je uobičajna praksa na drugim fakultetima. Medicinarima vrate novac od školarine na kraju godine ako prođu s 5,a na SFZG 0 bodova!

Nije mi jasno zašto se svaki odgovor svede na to da studentiski predstavnici trebaju to javno iznositi,zar Fakultetsko vijeće ne moze nesto samo inicirati,to im je posao? Zasto neki profesor ne bi inicirao da se studenti nagrade?
09/09/2011 2:41 pm

Administrator
Cool Senior Member

Da, sigurno je na Medicini ideja došla od nekog profesora... Vidim da ne znate kako funkcionra Studentski zbor na Medicini. U moje vrijeme su natjerali Fakultetsko vijeće da donese pravilnik po kojemu na nekom zavodu ili katedri niti jedan nastavnik ne može napredovati ako u zadnjih 10 godina nisu objavili udžbenik.

Inače, zašto se napi studenti nisu založili za plaćanje prema prosjeku? Kad je došla ta ideja svi su bili protiv. To bi značilo da što je viši prosjek, manja je ili nema školarine.
09/09/2011 4:34 pm

Junior Member

Originally Posted by Mihovil Strujić:
Da, sigurno je na Medicini ideja došla od nekog profesora... Vidim da ne znate kako funkcionra Studentski zbor na Medicini. U moje vrijeme su natjerali Fakultetsko vijeće da donese pravilnik po kojemu na nekom zavodu ili katedri niti jedan nastavnik ne može napredovati ako u zadnjih 10 godina nisu objavili udžbenik.

Inače, zašto se napi studenti nisu založili za plaćanje prema prosjeku? Kad je došla ta ideja svi su bili protiv. To bi značilo da što je viši prosjek, manja je ili nema školarine.

Nije mi poznata informacija da su naše kolege bile protiv linearnoga plaćanja. Zao mi je sto studenti koji nisu u vijeću nemaju previše doticaja s takvim temama( sto bi mozda mogla biti rasprava novoga topicsa). Ne znam kako funkcionira studentski zbor na medicini,i mislim da ne moram znati,i nisam previse upoznat ni kako funkcionira zbor na mom fakultetu,ali znam da to pise u njihovim pravilnicima i pravilnicima gotovo svih fakulteta,osim našeg! mozda bi studenti predstavnici mogli šire krugove studenata obavijestiti o temam razgova na sjednicama,a ovaj forum im je super prilika, pa da svoje odluke mozda donose prema širem mišljenju.ovo je prijedlog,a ne kritika.
Page 2 / 2 1 - 2 « previous
Login with Facebook to post
Preview