| 17.04.2011 07:14 |
 Administrator Genç Forumcu

OFFLINE |
Türkiye’de pek çok öğrenci 2 yıllık “ön lisans” eğitimi veren meslek yüksek okullarından mezun olmaktadır. Ancak, çok az bir kısmı Türkiye’de eğitim veren 4 yıllık üniversitelere geçiş yapabilmektedir. Oysa, yurtdışında pek çok üniversite, 2 yıllık “ön lisans” eğitimini yapmış Türk öğrencilere, 2-3 yıl daha eğitim yaparak “lisans” diploması elde etme hakkı vermektedir.
2 yıllık ön lisans mezunu bir öğrenci, İngiltere’de 2 veya 3 yıl eğitim yaparak, lisans tamamlama hakkı elde eder. Bu süre Kanada veya Amerika’da 3-4 yıl olabilir.
İngiliz Devlet Üniversiteleri, 2 yıllık ön lisans tamamlamış öğrencilere hazırlık yılı okuma şartı koymaz .Doğrudan 1. veya 2 sınıftan eğitime başlarlar. Ancak, İngilizce dil seviyesinin genelde en az 6.0 IELTS seviyesinde olması gerekir.
2 yıllık ön lisans mezunlarının yurtdışı üniversitelere lisans tamamlama başvuru prosüdürü, aynen lisans programına veya transfer sistemine başvuru ile aynıdır. Öğrenci; 2 yıllık ön lisans eğitiminde almış olduğu derslerin not dökümü- yani transkript, 2 adet referans, mezuniyet diploması ve varsa İngilizce yeterlilik belgesi sunmak zorundadır. Bu belgeleri sunan öğrencilerin lisans tamamlama başvuru prosüdürü en fazla 2-3 ay sürer. Özellikle, İngiltere ve Avustralya üniversitelerinden çok daha hızlı cevap alınır.
2 yıllık Ön Lisans Mezunlarını Yurtdışında Lisans Tamamlamaya Gönderebileceğimiz Bazı Üniversiteler;
*
Reading University
*
East Anglia University
*
Anglia Ruskin University
*
Bournemouth University
*
Swansea University
*
Leeds Metropolitan University